از سایت فوق العاده و مطالب جامعش ممنونم.
رسانه نوا – شاید همین حالا هم در حال گوش دادن به موسیقی باشید. چه در حال ایده پردازی باشید و چه در حال چک کردن کارهایی که باید انجام دهید. در ادامه نحوه تاثیر موسیقی بر کارکرد مغز شرح داده شده است.
همان طور که در تصویر بالا نشان داده شده، موسیقی قسمتهای مختلف مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مطلب اشارههایی به کلیت این موضوع میکنیم.
احساسات متفاوت از موسیقی
معمولا میتوانیم بگوییم یک قطعه موسیقی شاد است است یا غمگین اما این تنها مسئله ای درباره احساس ما از شنیدن آن نیست بلکه مغز واقعا به موسیقی شاد یا ناراحت عکس العمل متفاوتی نشان میدهد.
حتی قطعات کوچکی موسیقی شاد یا غمگین میتواند ما را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه ای نشان داده که بعد از شنیدن یک قطعه موسیقی، شرکت کنندگان بیشتر تمایل داشتند که یک صورت بی حس را شاد یا ناراحت تعبیر کنند تا با چیزی که شنیده اند تطابق پیدا کند. این اتفاق برای بقیه حالات صورت انسان نیز میافتد اما برای صورتهای خنثی بیشتر جالب توجه است.
چیز دیگری که درباره تاثیر پذیری ما از موسیقی جالب است وجود دو نوع هیجان مربوط به موسیقی است: هیجانات درک شده و هیجانات احساس شده. به این معنا که ما میتوانیم هیجانات یک قطعه موسیقی را بدون احساس کردن آنها درک کنیم، موضوعی که توضیح میدهد چرا برای بعضی از ما گوش دادن به موسیقی غمگین بیشتر لذت بخش است تا ناراحت کننده.
بر خلاف احساسات زندگی واقعی، ما واقعا نگرانی یا خطری با گوش دادن به موسیقی احساس نمیکنیم پس میتوانیم هیجانات مربوط به قطعه را بدون حس کردن آنها دریافت کنیم، شاید بتوان نام آن را احساسات نیابتی گذاشت.
موسیقی ملایم و خلاقیت
همه ما دوست داریم که صدای موسیقی را هنگام سر و کله زدن با فهرست کارهایمان زیاد کنیم. اما وقتی با کارهای خلاقانه دست و پنجه نرم میکنیم موسیقی با صدای بلند بهترین گزینه نیست. به نظر میآید که سطح صدایی معمولی بهترین گزینه برای کارهای خلاقانه است. حتی بیشتر از صدای کم، صدای امبینت خلاقیت را به کار میاندازد و حواس را هم پرت نمیکند.
سطح معمولی صدا سختی پردازش را افزایش میدهد، چیزی که پردازش انتزاعی را بهتر میکند و به خلاقیت بیشتر میانجامد. به بیان دیگر وقتی مجبوریم برای پردازش کارها به شیوه همیشگی خود کمیتقلا کنیم، راه کارهای خلاقانه تری پیدا میکنیم. در سطوح بالای صدا، تفکر خلاق ما از کار میافتد زیرا غرق موسیقی میشویم و باید تلاش زیادی برای پردازش اطلاعات به صورت موثر انجام دهیم. این موضوع به تاثیر دما و نور بر بازدهی کاری شبیه است، وقتی به صورتی تناقض گونه محیطی که کمیشلوغ باشد میتواند بهتر باشد.
سلیقه موسیقی و شخصیت شناسی
این موضوع فقط روی بزرگ سالان آزمایش شده است اما باز هم بسیار جالب است. در تحقیقی بر روی زوجهایی که زمانی را برای شناخت هم میگذرانند، دانستن ۱۰ آهنگ مورد علاقه طرف مقابل پیش بینیهای قابل اعتمادی درباره شخصیت شخص ارائه کرد. آزمایش ۵ ویژگی شخصیتی را مورد نظر قرار داد: تمایل به تجربه، برونگرایی، سازگاری، وجدان و پایداری احساسی.
جالب است که بعضی صفات بهتر از بقیه پیش بینی شده بودند. برای مثال، تمایل به تجربه سازی، برونگرایی و پایداری احساسی آسان ترین ویژگیها برای پیش بینی بوند. اما وجدان زیاد از روی سلیقه موسیقی قابل تشخیص نبود. بر اساس تحقیقی در دانشگاه هروت وات (Heriot-Watt) درباره تطابق ژانرهای مختلف موسیقی با شخصیت انسانها آورده شده است:
طرفداران بلوز اعتماد به نفس بالایی دارند، خلاق، اهل بیرون رفتن، ملایمو آسان گیر هستند.
طرفداران جاز اعتماد به نفس بالایی دارند، خلاق، اهل بیرون رفتن و آسان گیر هستند.
طرفداران کلاسیک اعتماد به نفس بالایی دارند، خلاق، درونگرا و آسان گیر هستند.
طرفداران رپ اعتماد به نفس بالایی دارند و اهل بیرون رفتن هستند.
طرفداران اوپرا اعتماد به نفس بالایی دارند، خلاق و ملایم هستند.
طرفدارن کانتری و وسترن سخت کوش و اهل بیرون رفتن هستند.
طرفداران رجی اعتماد به نفسس بالایی دارند، خلاق، اهل بیرون رفتن، ملایم و آسان گیر هستند اما سخت کوش نیستند.
طرفداران دنس خلاق و اهل بیرون رفتن هستند اما ملایم نیستند.
طرفداران ایندی اعتماد به نفس کمیدارند، خلاق هستند، سخت کوش و ملایم نیستند.
طرفداران بالیوود خلاق و اهل بیرون رفتن هستند.
طرفداران راک و هوی متال اعتماد به نفس کمیدارند، خلاق هستند، سخت کوش و اهل بیرون رفتن نیستند اما ملایم و آسان گیر هستند.
طرفداران چارت پاپ اعتماد به نفس بالایی دارند، سخت کوش، اهل بیرون رفتن و ملایم هستند اما خلاق و آسان گیر نیستند.
طرفداران سول اعتماد به نفس بالایی دارند، خلاق، اهل بیرون رفتن، ملایم و آسان گیر هستند.
البته تعمیم نتایج این مطالعه بر همه افراد سخت است.
موسیقی و رانندگی
مطالعه دیگری روی نوجوانان و جوانان با تمرکز بر تاثیر پذیری رانندگی آنان از موسیقی انجام شده است. رانندگان در حال گوش دادن به موسیقی انتخابی خود، سکوت یا آهنگهای “امن” انتخاب شده توسط آزمایش کنندگان مورد آزمایش قرار گرفتند. البته هر کس آهنگ مورد علاقه خود را ترجیح میداد اما معلوم شد که این آهنگها بیشتر به حواس پرتی میانجامند. رانندگان با گوش دادن به موسیقی مورد علاقه خود مهاجم تر شدند و با اشتباهات بیشتر رانندگی کردند.
جالب تر این که آهنگهای امن انتخاب شده توسط آزمایش کنندگان از سکوت بهتر بود. به نظرمیآید که موسیقی نا آشنا یا غیر هیجان انگیز برای راننده در هنگام رانندگی بهترین چیز است.
تمرین موسیقی و افزایش مهارتها
معمولا تصور میکنیم که یادگیری نواختن یک آلت موسیقی برای بچهها مفید است اما در واقع این کار بیش تر از آن چه تصور میکنیم سودمند است. مطالعه ای نشان داد کودکانی که سه سال یا بیشتر تمرین نواختن موسیقی کردند در مهارتهای تشخیص شنوایی وحرکتی عملکرد بهتری داشتند. آنها در لغت و مهارتهای استدلال غیر شفاهی نیز که شامل فهم و تحلیل اطلاعات بصری میشد بهتر بودند، اطلاعاتی مانند شناسایی روابط، شباهتها و تفاوتها بین اشکال و الگوها.
این دو حوزه از تصورات ما از تمرین موسیقی کاملا خارج هستند، پس جالب است که بدانیم نواختن یک آلت موسیقی چطور میتواند به کودکان در پرورش مهارتهای مهم و متنوع کمک کند. تحقیقی مشابه رابطه ای این چنینی بین مهارتهای حرکتی و ورزش نشان میدهد.
موسیقی کلاسیک و توجه بصری
تنها کودکان نیستند که میتوانند از آموزش موسیقی سود ببرند. در یک تحقیق کوچک بیمارانی که مورد حمله سکته قرار گرفته بودند نشان دادند که توجه بصری آنها با گوش دادن به موسیقی کلاسیک بهتر شده است. آزمایش از سکوت هم برای مقایسه نتایج استفاده کرد و معلوم شد مانند آزمایش رانندگی سکوت نتیجه بدتری دارد. از آن جایی که این آزمایش بسیار کوچک بود، برای اعتبار سنجی نتیجه گیریها باید بیشتر پردازش شوند.
شنیدن یک طرف مکالمه تلفنی
در مطالعه دیگری درباره صدا، و نه آهنگ، نشان داده شد که شنیدن صدای یک طرف مکالمه بیشتر از شنیدن صدای دو طرف آن انسان را گیج میکند. بعد از این که در آماری نشان داده شد ۸۲ درصد مردم شنیدن صدای یک طرف مکالمه تلفنی را آزار دهنده میدانند، ورونیکا گالون (Veronica Galván) روان شناس دانشگاه سن دیگو تصمیم گرفت تا دلیل این موضوع را بفهمد.
در آزمایش او شرکت کنندگان یک جدول را در حین شنیدن صدای یک طرف مکالمه در پس زمینه حل میکردند. گروهی دیگر از شرکت کنندگان صدای دو طرف مکالمه بین دو نفر در اتاق را میشنیدند. کسانی که صدای یک طرف را داشتند بیشتر از کسانی که صدای دو طرف را داشتند تمرکز خود را از دست داده بودند و همچنین میزان بیشتری از صحبتها را به یاد داشتند، نشان دهنده اینکه توجه آنها بیشتر از دیگر شرکت کنندگان به مکالمه جلب شده بود. غیر قابل پیش بینی بودن مکالمه یک طرفه دلیل جلب توجه بیشتر آن است. شنیدن دو طرف مکالمه به ما دید بیشتری میدهد و اجازه حذف این عامل عدم تمرکز را میدهد. یک بار دیگر همان طور که قبلا هم گفته شد اشاره میکنیم که از دست دادن تمرکز به دلایل مختلف همیشه چیز بدی نیست.
موسیقی در ورزش
همان طور که سکوت در هنگام کارهایی که نیاز به خلاقیت دارند کمک چندانی نمیکرد در هنگام ورزش کردن هم همین طور است. در تحقیقی درباره اثر موسیقی در هنگام ورزش که در سال ۱۹۱۱ انجام شد، یک محقق آمریکایی، لئونارد آیرس (Leonard Ayres)، کشف کرد که دوچرخه سواران هنگان شنیدن موسیقی تند تر پدال میزنند.
دلیل این امر توانایی موسیقی در از بین بردن خستگی مغز است. وقتی بدن ما میفهمد که خسته است و میخواهد به ورزش خاتمه دهد، برای استراحت کردن سیگنالهایی به مغز میفرستد. گوش دادن به موسیقی توجه مغز را از این پیامها کمتر میکند و به ما اجازه میدهد این سیگنالهای استراحت را باطل کنیم، اگرچه این موضوع بیشتر برای ورزش با شدت کم یا معمولی صدق میکند و در هنگام ورزش شدید موسیقی قدرت دزدیدن توجه مغز از درد تمرینات را ندارد.
نه تنها با گوش دادن به موسیقی میتوانیم بیشتر و شدید تر ورزش کنیم بلکه میتوانیم انرژی خود را کارآمد تر مصرف کنیم. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که دوچرخه سوارانی که به موسیقی گوش میدهند ۷ درصد اکسیژن کمتری نسبت به آنهایی که در سکوت پدال میزنند، استفاده میکنند.
چند تحقیق جدید نشان میدهد که یک اثر سقفی در موسیقی حدود ۱۴۵ bpm وجود دارد، سطحی که هر چیزی بیشتر از آن نمیتواند توجه بیشتری جلب کند. پس هنگام گوش کردن به لیست آهنگهای خود هنگام ورزش به این نکته توجه کنید. برای ژانرهای مختلف اینطور تعریف میشود:
حالا اگر این گامها را با ورزشی که انجام میدهیم ترکیب کنیم میتوانیم در هماهنگی بیشتری به سر ببریم و ضرب درست برای تمرین خود را پیدا کنیم. اگر تصاویر بالا و پایین را با هم بررس کنید پیدا کردن یک حالت خوب بسیار ساده خواهد بود:
پس همان طور که ورزش ما را خوشحال تر میکند، عجیب نیست که موسیقی به طور قابل ملاحظه ای موفقیت ورزشی ما را بیشتر کند.
از سایت فوق العاده و مطالب جامعش ممنونم.
دیدگاه شما