رسانه نوا – در پی اعتراض هنرمندان به روند اجرایی جشنواره موسیقی فجر چالشی با نام گواهی دست چپ در فضای مجازی حاکم شده که برخی از هنرمندان نام آشنا نیز در آن شرکت کردهاند.
اعتراض این هنرمندان به روند جدید جشنواره، تبعیض در پرداخت دستمزد، عملی نشدن جدول ابتدایی جشنواره، حذف بخش «نسلی دیگر»، داوریها و… را شامل میشود.
در این چالش هنرمندانی نظیر علی قمصری، میدیا فرج نژاده، علیرضا بدیع، احسان مقدس پور، مینا عبدی، امیر فرهنگ اسکندری، غزل همایونی، وحید جهوانی، آروین مرادی، ایلا نوذری، شبنم محمدی، الینا والامنش، داوود شیرزادخانی و گلاره گودرزی شرکت کرده اند.
حال باید دید این چالش تا چه حد فراگیر خواهد شد و واکنش مسولان جشنواره موسیقی فجر به آن چه خواهد بود.
در همین راستا، علی قمصری، میدیا فرج نژاد، علیرضا بدیع، امیر فرهنگ اسکندری و احسان مقدس پور یادداشتهایی منتشر کردهاند که در ادامه میخوانید.
توجه: برخی یادداشتها به صورت محاوره نگاشته شده است.
علی قمصری:
«چالش دست چپ، اعتراض ماست به بى جواب ماندن نقدها به مدیریت و مهندسى جشنواره ى فجر سال گذشته. انتظار مسئولین این است که پاسخ هنرمندان به بى مهرى آنها در تمدید مدیریت جشنواره ى فجر ، مشارکت با چشمان بسته باشد. دست چپ ، نماد اراده است و ما با انتشار عکس حاوى نظرمان ، اعلام مى کنیم که ، باید به دغدغه هاى هنرمندان توجه کرد. این چالش ، دشمنى نیست، گوشزد کردن این موضوع است که باید در مورد اشتباهات پاسخگو بود. امیدوارم همه ى هنرمندان عزت نفسشان را با شرکت در این چالش نشان دهند و خوشحالم که نگرانیهاى منفعلانه دیگر در جامعه ى موسیقى جایى ندارد. شما هنردوستان هم همگام با ما شرکت کنید و عکس دست چپتان را با هشتک گواهى_دست_چپ بگذارید. ما هنرمندان باید بدانیم که تنها در صورتى مى توانیم از بى مهرى هایى که به شخص ما مى شود گلایه کنیم ، که در جایى که مسئله صنفى درمیان است هم در کنار هم براى اصلاح سیستم مدیریتى هم قسم شویم. حضور در جشنواره ى فجر براى شخص من مهم نیست ، اما درست بودن سیستم کلى بسیار اهمیت دارد. اشکال ما تا امروز این بوده که فقط وقتى اعتراض کردیم که دغدغه هاى شخصى داشتیم. و بله… آنجا تنهاییم.»
علیرضا بدیع و میدیا فرج نژاد:
«امیدهای بسیار در دل اهالی موسیقی برای آغاز روندی تازه و البته مثبت، ایجاد کرد
جشنواره فجر همواره راهی بوده تا نوای موسیقی تمام ایران به طور گسترده تری به گوش مخاطبان این موسیقی برسد. هدف این بود که علاوه بر همکاری بدنه فعال موسیقی کشور، بتوان هم از ظرفیت گونههای مختلف موسیقی بهره برد و هم جوانان با استعداد را شناسایی کرد. کاستی های بسیار داشت و امکانات مقبولی نه به گروهای فعال موسیقی داده میشد و نه به استعدادهای تازه یافت شده؛ اما با همه کمبودها عرصهای بود برای شناخت ظرفیتهای موسیقی.
سال گذشته شکلش تغییر کرد بدون هیچ اطلاعی! نه اساسنامه مشخص بود و نه این تغییر و ابعادش پیش از برگزاری رسانهای شد که بدانیم آیا در اساسنامه تغییری داده شده و یا این تغییرات در اساسنامه پیشبینی شده است یا خیر؟
جشنواره فجر تغییر کرد … و ای کاش بهتر میشد. اینکه چه انتقاداتی به جشنواره وارد بود را در رسانه جستجو کنید… کار سختی نیست. عده بسیاری از اهالی موسیقی خواستند ماجرا را درون خانواده موسیقی حل کنند. بی توجهیها کردند و حتی بی احترامی. اعتراض به دفتر موسیقی ارشاد نیز نتیجهاش ابقای شرایط پیشین بود. حال دوباره آش همان آش است و کاسه همان کاسه… .
دوستانم که معترض به شرایطِ کنونی هستند، چالشی به راه انداختند به نام «گواهی دست چپ» که با نوشتن جملهای در باب جشنواره موسیقی فجر بر روی دست چپشان و به اشتراک گذاشتن عکس آن با مردم اعتراضشان را مطرح میکنند. «گواهی دست چپ» زیبا بود و متمدنانه. من نیز از آنجا که سکوتم در دراز مدت به صلاح موسیقی نخواهد بود نه تنها به این چالش پیوستم؛ بلکه از هم صنفیهای عزیزم و تمامی علاقهمندان هنر و فرهنگ خواستم با نوشتن جملهای خطاب به مسئولان جشنواره روی دست چپشان، اعتراض خود را از نابرابری در موسیقی به اطلاعشان برسانند.
حقیقت این است که جشنواره فجر متعلق به تمامی اقشار موسیقی است. از آن نوازنده که در دهی کوچک در خراسان جنوبی زندگی میکند و سختیهای زندگی را از سازش میتوان شنید تا آن خواننده و یا نوازنده نام آشنا که به واسطه لطف مخاطب و رسانه در بهترین شرایط به سر میبرد. و این تبعیض ها بر خلاف روح این جشنواره است و آن را پیش چشم علاقهمندانش کوچک و خار خواهد کرد.»
احسان مقدس پور:
«خوشحالم که بعد از گذشت چندین سال از اپیدمی فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در بحث آبروریزی افراد، داریم به سمتی حرکت میکنیم که از این فضا برای نقد و به چالش کشیدن رخدادها بهتر استفاده میشه. این دقیقا در حالیِ که کارکرد فضای مجازی در انتشار اخبار ، چندین برابرِ سایت های خبریِ
برای دوستانی که اخبار جشنواره موسیقی فجر ٩۴ رو نتونستن دنبال کنن نیمی از جوایز به هیات داوران و برگزارکنندگان جشنواره رسید
هفت جایزه از مجموع چهارده جایزه ای که در مراسم اختتامیه جشنواره موسیقی فجر اهدا شد، به هیات داوران و یا اعضای برگزار کننده این رویداد موسیقایی تعلق گرفت!
به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، «جایزه باربد» برای اولین بار به ساختار جشنواره موسیقی فجر اضافه شد و آثار برتر حوزه موسیقی در مراسم اختتامیه سی و کیمن دوره معرفی شدند. «جایزه باربد» در هر سال تولیدات موسیقایی را در طول بازه زمانی یک ساله از مهر تا مهر مورد بررسی قرار میدهد. بخش جایزه به طور کلی از سه قسمت آلبومها، کنسرتها و بخش جانبی تشکیل شده است. با توجه به اینکه امسال به عنوان اولین سالی که این بخش به جشنواره اضافه شد، داوری تنها در بخش آلبومها انجام شد و بیش از ۵۰۰ اثر تولیدشده در قالب آلبوم موسیقی از مهرماه سال ۹۲ تا مهرماه سال ۹۴ در تمامی سبکها بررسی شد. اما شب گذشته با اعلام جوایز جشنواره سوالات زیادی پیرامون انتخاب ها و جوایز این دوره مطرح شده است. از جمله ابهامات جایزه باربد این است که هفت جایزه از مجموع ۱۴ جایزه ای که در مراسم اختتامیه جشنواره موسیقی فجر اهدا شد، به هیات داوران و یا اعضای برگزار کننده جشنواره تعلق گرفته است!»
امیر فرهنگ اسکندری:
«بدنه موسیقی ایرانی در طی سالهای گذشته با زیر سوال بردن نفس موسیقی و حرام شناختن آن توسط نامحرمان و اصطلاحا بیرونی ها باعث شده است تا معرفی این موسیقی به نسل پرسرعت و فست فودی امروز که تقریبا از همه چیز خیلی سریع می گذرند و همه چیز را در بسته بندی های شیک و جذاب می خواهد دچار اسیب هایی جدی شود .شاید بتوان با این رنج غیر قابل فهم از دید مردم دنیا که چرا موسیقی بصورت اعم و موسیقی ایرانی بصورت اخص در موجودیت خودهنوز دچار مشکل است!!!!!طوری کنار امد و خود را دلداری داد !!!!!!چون عوامل ان بیرونی هستندو اهل هنر نیستند .
اما وقتی شکایت از دوست است ، دوستی که همزبان توست و پرواز با اواز را می داند آن وقت کنار امدن با خودت سخت است چون ان که می ازارد درونی ست ،از اصحاب هنر است .روی سخن با متولیان جشنواره فجر است.من باور دارم کمترین هزینه این سیستم فرمایشی و تا حدزیادی اداری و مغرضانه تک بعدی بودن آن است تازه در بهترین حالت ان. جشنواره فجر هر ساله برگزار می شود اما چگونه؟رویدادی که می تواند متولی رشد موسیقی شود،استعدادها را دریابد،جایی برای دیده شدن بهترین ها باشد ، خلاقیت در موسیقی را در فضایی رقابتی و دوستانه بارور کند امروز تبدیل به یک برنامه سالانه ملال اور شده است که می توان از قبل همه چیز ان راپیش بینی کرد.
یک برنامه اداری ،فرمایشی که فقط چون هر سال باید برگزار شود برگزار می شود.فقط به همین دلیل . کیفیت ان چه می شود مهم نیست. برگزاری ان منتج به چه می شود مهم نیست . فقط برگزار می شود که برگزار شود!
حرف اخر اینکه مشکلات ان به دست کسانی ایجاد شده که خود اهل موسیقی اند. و بدون هزینه مالی با کمی شرافت در نزد خود و کمی صداقت در تنهاییشان می توانند این جشنواره را به یک جریان مثبت موسیقایی سالانه تبدیل کنند. اما موسیقی اولویت ایشان نیست که اگر بود این کار رامی کردند و شرافت انسانی خود را به چیز دیگر نمی فروختند.
جشنواره فجر امروز محفلی ست. تشریفاتی. تک بعدی.
برنامه ای که در دست تفکری مشخص به هنرمندان این کشور این بار بصورت رسمی توهین می کند . جشنواره ای که امروز ضد هنر است و ضد خلاقیت.»
دیدگاه شما