بررسی آلبوم شهر خاموش از کیهان کلهر و بروکلین رایدر

مدیر وبسایت

رسانه نوا – «کیهان کلهر» در حال حاضر فعالیت بسیار خوبی در صحنه موزیک دارد. تقریباً هر چیزی که این نوازنده معروف ایرانی کمانچه لمس می کند تبدیل به قطعه ای جادویی می شود. مانند دیگر هنرمندان عصر خود کلهر نیز از همکاری فرهنگی ملل خشنود می شود و CD “شهر خاموش” او که با همکاری نوازنده کوارتت زهی “بروکلین رایدر” ایجاد شده، بیانگر این موضوع است.

این اثر بسیار پر انرژی، روحیه دهنده و گیرا و در بعضی قسمت ها با فضایی اندوهگین و تسخیرکننده است. باید اذعان داشت اثر پیش رو  یک دستاورد بسیار موفق و باشکوه بوده است. این موسیقی برای پیوند شرق و غرب بوده و صرفاً جنبه همکاری ندارد. کلهر – بنیانگذار گروه دستان، گروه غزل و از اساتید بزرگ موسیقی ایرانی – در این CD دو تصنیف نسبتاً بلند از یک داستان ارائه کرده و در حالیکه فقط با کمانچه و سنتور (یک ساز چهار سیمه) می نوازد با نوایی آرام  این دو روایت ایرانی از داستان پرواز را می خواند. تنظیم فوق العاده این اثر توسط ویولونیست / آهنگ ساز مستقل روسی “Ljova” انجام شده است، بخش های گیرای قطعات به آرامی ها شکل می گیرد و سپس با بی قراری شدت می گیرد. 

این CD با یک قطعه کاملاً مهیج سنتی به نام “پرنده ای در حال اوج” آغاز می شود که یک تفسیر و روایت دیگر از داستان پرواز است، افسانه ای محلی که کلهر در قطعه سوم به نام “پرواز” آن را تفحص می کند. این قطعه با سازهای زهی مملو از انتظار و ضرورت شروع می گردد و سپس با نوازندگی ماهرانه سنتور توسط نوازنده مهمان سیامک آقایی ادامه می یابد. در این جا به هر قصد و نیتی قطعه به طرز ماهرانه ای تبدیل به یک آهنگ راک آکوستیک می شود. هسته اصلی آلبوم قطعه هم نام آلبوم یعنی “شهر خاموش” است. آهنگ ساز آن کلهر و احتمالاً قوی ترین و احساساتی ترین کاری است که او تا کنون نوشته است. این قطعه درباره آثار مخرب و شوک برانگیز بر روح انسان است و به یاد قربانیان بمباران شیمیایی شهر حلبچه توسط صدام حسین ساخته شده است. این قطعه در آغاز به صورت تقریباً خاموش و بی صدا و با زمزمه‌های خفیف آغاز شده و سپس فضایی سرد و تاریک بر آن حاکم می شود… به تدریج ساکنان شهر بازمی گردند و به دنبال بازماندگان، زندگی و خاطرات خود می گردند. نوازندگی ها با تاخیر توسط دستگاه انجام می گردد. نوع نوازندگی ها، چه به صورت انفرادی و چه با یکدیگر باعث ایجاد یک حالت هیپنوتیزمی شده و یک فضای الهام‌گر دنیای دیگر را تداعی می کند که تا چند دقیقه بی وقفه ادامه می یابد. این بلندترین قطعه سی دی است و حدود ۳۰ دقیقه به طول می انجامد. در انتهای قطعه یک خشم جریحه دار طغیان می کند. این اثر در این زمان با سمفونی هفتم دمیتری شوستاکوویچ روسی یا قطعه سوناتای ۴۹ ام “Psalm” اثر آهنگ ساز آلمانی ژولیوس ریبوک یا الویس کاستلوی انگلیسی برابری می کند. حتی اگر این قطعه آرام تر باشد.   

 آخرین قطعه سی دی به نام “محبوب، نگذار دلسرد شوم” با فضایی با ابهت و باشکوه شروع شده و با اجرای یک ملودی سبک قومی باروک انگلیسی گیرا که برای سازهای زهی تنظیم شده شاید مانند آثار “هنری پرسل” یا شخصی مانند او، به سمت یک فضای رقصی مهیج پیش می رود. تم و فضای این آهنگ که برگرفته از شعر قرن ۱۶ شاعر ترکیه ای Fuzuli است درباره عشقی دیوانه کننده نگاشته شده است. در حالیکه نوازندگان با شور و هیجان بی قرارانه ای ملودی را اجرا می کنند ولی این قطعه هرگز از مسیر خارج نمی شود.

شاید به دلیل فرهنگ و سابقه فرهنگی متفاوت نوازندگان آلبوم، سبک این اثر نه کاملاً مربوط به خاورمیانه و نه آمریکا است. کیهان کلهر و بروکلین رایدر یک ژانر جدید ایجاد کرده اند. موسیقی کلاسیک ایرانی – آمریکایی مدرن با فضای بی کلام و تاریک شاید بهترین تعبیر برای این سی دی باشد. این سی دی به اندازه کافی قابل درک و قابل حس کردن است. البته مخاطبانی که کمی ماجراجوتر هستند بدون شک این سی دی را چندین و چند بار گوش خواهند کرد. برای درک این اثر استفاده از هدفون کاملاً ضروری است. بدون شک این سی دی یکی از بهترین سی دی های دهه فعلی است. 

منبع: Pitchfork

 

دیدگاه شما

جدیدترین رویداد موسیقی

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

ناصر چشم آذر

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

رضا صادقی

محل برگزاری:

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

سیروان خسروی

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

ماکان بند

محل برگزاری: سالن میلاد نمایشگاه بین المللی