رسانه نوا – «ستار هوشیاریپور» آهنگساز خوش ذوق کشورمان چند صباحی است که کار ساخت آلبوم از «کوچ تا رهایی» را در دست دارد. اثری که قرار است با صدای «وحید تاج» در بازار موسیقی منتشر شود. به همین منظور گفتگوی دوستانهای با وی داشتهایم که از محضر هنردوستان عزیز می گذرانیم.
شما به عنوان یک آهنگساز از چه زاویهای به موسیقی نگاه میکنید؟
موسیقی در حال حاضر بسیار مهجور مانده است و مانند ادبیات به سمت و سویی عجیب میرود و دلایل بسیار زیادی موجب این حرکت شده است که اینجا فرصت تفسیر یکایک آنها نیست. ژانرهای موسیقی نامشخص هستند و آهنگسازها و خوانندگان گویا تکلیف خود را نمیدانند. در موسیقی سنتی این وضعیت دو چندان بدتر شده است زیرا به جز چند استاد واقعی بقیه اساتید نقاب در تربت کشیدهاند و بسیاری از جوانها هم نابلد و گستاخ شدهاند. اولین رکن در یک موسیقی خوب، جذابیت ملودی است یعنی شنونده به محض شنیدن یک قطعه احساس آرامش کند نه اینکه دچار تنش شود، آنقدر از آن قطعه لذت ببرد که آن را حفظ کند و با آن مأنوس شود مانند زمان برنامه گلها، ولی در حال حاضر عکس این داستان را میبینیم، تکنیک های من¬در¬آوردی، سازبندی های گوشخراش، تلفیق نادرست شعر و موسیقی و… و در پاسخ، این همه بدی را موسیقی مدرن می خوانند.
خلاقیت در بی ذهنی است!
سعی کنیم ذهنمان را از مسائل مادی و حواشی پاک کنیم و دین خود را در قبال مردم و موسیقی ادا کنیم. هنرمند مسئول است. مسئول خلاقیت خویش که از طرف حضرت حق به او اهدا شده است، کمتر حرف بزنیم و بیشتر کار کنیم.
نظر شما درباره قطعات ساخته شده، ترکیب سازها و فضاهای جدیدی که در این آلبوم خلق شده است چیست؟
از نظر من موسیقی یک نوع روحانیت است. روحانیتی کاملاْ انتزاعی به قول حضرت مولانا: هر کسی از ظن خود شد یار من!
موضوع «کوچ» از جهان فانی از کودکی برایم سئوال بود که اولین قطعه این آلبوم به همین نام است در چهار مومان. روزگار با غم – حیرت- اضطراب و رهایی. همه اینها یک حالت روحانی برایم بوده که امید است مقبول افتد.
آلبوم «از کوچ تا رهایی» دارای ۶ ترک است که شامل ۵ ترک با کلام می شود که شامل۳ تصنیف (که دوتای آنها روی ترانههایی از خودم و یکی بر روی غزلی از حافظ) ساخته شدهاند. در این مجموعه کوشیدهام تصنیفها را شبیه زمان زندگی خود شاعر نوشته و سازبندی کنم. مثلا در «تصنیف افشاری» با توجه به اینکه حضرت حافظ در زمان تیموریان میزیسته است از ریتم و الحان تیموری استفاده کردهام. محوریت این اندیشه همان ریتم است. تصنیف «شب جدایی» هم بر روی ترانهای از خودم ساخته شد که آنرا به مجید وفادار و رهی معیری تقدیم کردهام. در این آلبوم فقط و فقط از سازهای دستگاهی خودمان استفاده شده و در یک قطعه از ساز باستانی تنبور استفاده شده است.
در این اثر کدام یک ازهنرمندان شما را همراهی میکنند؟
همنوازان افق عبارتند از: روزبه رحیمی (سنتور)، آرش فرهنگفر (تمبک)، کاوه معتمدیان (کمانچه و آلتو)، روح ا… الله دادی(نی)، محمد رضا نامدارپور (دف و سازهای کوبه ای)، ستار هوشیاری پور (تار، بم تار، تنبور)، نوا سلیمانی (عود)، امیرحسین مختاری (قانون) و همکاری خانم الهام سوفسطایی و آقایان مهدی خدابخش و مهران اعظمی کیا به عنوان کر.
در مورد خواننده هم قضیه مفصل است وحید تاج از صدایی خوش و اخلاقی انسانی و علم آهنگسازی سرشار است و بسیار با تجربه؛ ترجیح دادم به جای خوانندگان گمنام یا تعزیه خوانها این اثر را در خدمت وحید تاج باشم.
چه زمانی را برای انتشار آلبوم در نظر دارید؟
این روزها در حال رکورد وکال هستیم و به امید حق تا اواخر خرداد ماه آلبوم بسته خواهد شد و با توجه به زمان مورد نیاز برای میکس و طراحی جلد و … زمان انتشار هنوز مشخص نیست.
صحبت پایانی خود را بفرمایید.
در پایان تشکر ویژهای دارم از استاد امیر اسلامی به خاطر بازنگری قطعات، استاد محمد علی کیانی نژاد بخاطر همدلی های همیشگی شان و در اختیار گذاشتن تجربیاتشان، کیوان عسگری پور به عنوان ناشر، آقای محمد سعید عشاقی معاون فرهنگی کانون حسنات به عنوان تهیه کننده، آقای مهدی خدابخش صدابردار با اخلاق وآقای مردانه صدابردار پرمهر وکال آلبوم و تمامی دوستان عزیزم در گروه همنوازان افق.
دیدگاه شما