رسانه نوا – «تار و پود» اثر تازه «حمید متبسم» با صدای «وحید تاج» مرداد ماه امسال در کاخ نیاوران روی صحنه میرود.
این اثر بر اساس داستان عاشقانه خسرو و شیرین نظامی گنجوی ساختهشده است که با بیش از هفتاد دقیقه منسجم در دو بخش در حیاط هنر کاخ نیاوران ۶ مرداد روی صحنه خواهد رفت.
«حمید متبسم» که پیشازاین، تور کنسرت «تار و پود» را در اروپا به روی صحنه برده بود و با استقبال فراوان مخاطبان مواجه شد، قرار است این بار در ایران و با صدای «وحید تاج» این اثر را به اجرا دربیاورد. به همین بهانه در تمرین این پروژه حاضر شدیم و حاصل آن گفتگویی شد که در ادامه میخوانید:
این پروژه را پیش از این خارج از کشور انجام دادید، چرا تصمیم گرفتید در ایران هم آن را روی صحنه ببرید؟
این موسیقی و فرهنگ وابسته به همین سرزمین است و باید اول همینجا اجرا میشد و پس از آن اگر امکانش بود در جای دیگری ارائه دهیم؛ اما به خاطر برخی شرایط و عدم حمایت از موسیقی، ما مجبوریم در خارج از کشور هم کنسرت بدهیم تا هزینهها را جبران کنیم. به علاوه ما چه در ایران و چه در خارج از کشور همیشه سعی میکنیم یک پروژه را پیاده کنیم، چراکه اساسا وقتی یک پروژه با زحمت زیاد و آهنگسازی طولانی آماده میشود اگر کنسرت زیادی نداشته باشد، بازدهی مالی هم برای ما نخواهد داشت.
البته درست است که درخصوص پدیدهای فرهنگی صحبت میکنیم اما موسیقیدانها باید این موارد را هم در نظر داشته باشند که یک اثری که اسپانسری ندارد با دو یا سه کنسرت در سال نمیتواند پاسخگوی زحمات جمع باشد.
درخصوص این کار هم برای من به عنوان آهنگساز، یک جذابیت جدیدی از نظر برخورد مخاظب داشت؛ مخاطب وقتی که این اثر تمام میشد برخلاف عادت، یک قطعه دوباره نمیخواست و هیچکس متوجه نمیشد که کار چه زمانی آغاز شد و کی به اتمام رسید؛ به این دلیل که فکر میکنم مخاطبان ما با این دکلمهها و نوع اثر به داستان دعوت شدند و هرکسی خودش را در آن سهیم میدانست.
تا کنون برنامه اجرا در تهران اعلام شده، آیا برنامهای برای اجرا در شهرستانها ندارید؟
اول اینکه گروه ما از آقایان و خانمها تشکیل شده و قطعا در ادامه هم تغییری نمیکند؛ متاسفانه بعضی از شهرستانها با اجرای خانمها برخلاف روال و عرف انسانی مشکل دارند و خانمها را برای اجرا محدود میکنند؛ این موضوع طبق قانون کشورمان نیست و به نظر مستقل عمل میکنند و کاری با نظرات دولت ندارند.
داستان «خسرو و شیرین» را برای این اجرا انتخاب کردهاید. این روزها بسیاری از آهنگسازان داستانهای کهن را برای ساخت موسیقی و پروژههایشان انتخاب میکنند. دلیل این انتخابها را در چه میبینید؟
سابقه من در این زمینه طولانی است و ۱۰ سال پیش سیمرغ را به اجرا درآوردم که روی اشعار فردوسی ساخته شده بود. بعد از آن هم اشعاری مانند زمستانِ اخوان ثالث یا زمزمههایِ شفیعی کدکنی و حالا خسرو و شیرین که روندی روایی دارند، اجرا کردم. این آثار گنجینه ملی و فرهنگی ما به شمار میروند و درواقع زنگی است که باید با رجوع به این آثار، آنچه که بودیم و باید باشیم را یادآوری کنیم.
در آخر درخصوص اعضای گروه و انتخاب وحید تاج به عنوان خواننده توضیح دهید.
این اثر و آثاری از این نوع برای اجرا بسیار پیچیده است، نوازندگان حرفهای میخواهد و غیر از آن هم باید به کار تیمی علاقه داشته باشند. دوستانی که الان کنار ما هستند، هم در بخش تکنوازی به خوبی از آنچه نوشته شده پیروی میکنند و هم نوازنده کار تیمی هستند. درخصوص خواننده هم وحید تاج از خوانندههای پرتوان امروز موسیقی است و جوان بودن و روحیه نو پذیری او باعث شد، کار را به او بسپارم.
دیدگاه شما