رسانه نوا – سردار سرمست یکی از اولین جزیست های فعالی بعد انقلاب است. در طی سالهای اخیر که جز میان مخاطبان موسیقی رونق بیشتری گرفته؛ سرمست هم یکی از نوازندگانی بوده که در گروه های متعددی به اجرای موسیقی جز پرداخته است.
در ادامه مصاحبه کوتاهی را با این نوازنده و آهنگساز میخواند:
در ارتباط با برنامهای که به زودی در فستیوال شب های جز دارید، بفرمایید؟
من به شدت اهل موسیقی جز کلاسیک هستم و چنین قطعاتی را اجرا خواهم کرد و فکر میکنم این اولین تفاوت من با سایر گروه هایی هست که در این برنامه شرکت می کنند، آنسامبل ما همان ترکیب کلاسیک جز هست و در این تریو امیر صارمی نوازنده بیس گیتار، فرهاد لقایی نوازنده درامز و من به عنوان نوازنده پیانو روی صحنه خواهیم رفت. من همیشه دوست دارم در هر برنامه فقط کار های یک آهنگساز را اجرا کنیم و امسال این اتفاق خواهد افتاد. قصد داریم در این برنامه از ساختههای کول پورتر اجرا کنیم، فکر می کنم پورتر به این دلیل یکی از موزیسینهای مهم در تاریخ موسیقی جز هست که علاوه بر ساخت قطعاتش اشعار را هم خودش مینوشت و در تاریخ موسیقی جز فقط پورتر این کار را میکرده بنا بر این اشعار هم به اندازه موسیقی اهمیت دارد، اما ما به هزاران دلیل این امکان را نداریم که کسی همراه ما آواز بخواند و فقط می توانیم موسیقی را اجرا کنیم، اما تلاش می کنیم که اشعار را در یک بروشور چاپ کنیم حالا این که این موضوع تا چه حد عملی شود مشخص نیست.
شما پارسال هم در این فستیوال اجرا داشتید، چه بازخوردی گرفتید؟
کنسرت پارسال تجربه خیلی ناراحت کنندهای را برای من به همراه داشت، پارسال برای اولین بار تصمیم گرفتم که قطعات اورجینال خودم را اجرا کنم، پیش از این در کنسرت ها یک یا دو قطعه از جز کلاسیک را اجرا کردم و باقی قطعات از دیگر آهنگسازان بود اما سال گذشته بر عکس عمل کردم و تمام قطعات به جز دو قطعه از ساخته های خودم بود. بروشوری تهیه شده بود و آهنگساز قطعات در آن مشخص شده بود ولی به دلایلی که نمیخواهم مطرح کنم آن بروشور در اختیار مخاطب قرار داده نشد و در نهایت مشخص نشد که کدام قطعات از ساخته های من هست، پس از اجرا و در پی نقدهایی که نوشته شد یک نقد که برای من خیلی مهم بود و توسط کسی بود که هنوز هم علاقه ی زیادی بهشون دارم نوشته شده بود، گفته بودند که یک کنسرت خیلی معمولی با اجرای قطعاتی بود که همیشه شنیده بودیم و این موضوع ناشی از بی اطلاعی بود و اگر کمی دقت می کردند متوجه میشدند، ای کاش می گفتند کنسرت خیلی بدی بود و قطعات ضعیف بودد اما چنان نقدی هیچ وقت وارد نبود.
تصمیم ندارید خارج از چنین فستیوالهایی، کنسرت برگزار کنید؟
خیر، به دلایل متفاوتی فعلا این تصمیم را ندارم، موسیقیای که من اجرا میکنم موسیقی خلاقانهای نیست و بهتر از آن اجرا شده و می شود پس منتظر می مانم که مانند الان کسی یا جایی از من در خواست کند اما اگر بخواهم چنین کاری کنم مشکلاتی مثل گرفتن مجوز و سالن و… وجود دارد که ترجیح میدهم وقتم را برای تمرین موسیقی استفاده کنم تا اینکه در صف ارشاد برای مجوز بایستم. در نهایت اگر کسی لطف کند چنین فستیوالهایی برگزار کند .خوشحال می شوم و استقبال می کنم در غیر اینصورت قصدی برای برگزاری کنسرت ندارم.
چند سالی هست موسیقی بی کلام در سبک های متفاوت مخاطب پیدا کرده، آیا اطلاعات موسیقی مخاطبین هم پیشرفت کرده است؟
به نظر من در کل اسم سبکها و دسته بندیها اهمیت ندارد، و نکته مهم این است که مردم آن موسیقی را دوست دارند یا ندارند. از طرفی من با این تفکر که مخاطب باید اطلاعات موسیقی داشته باشد تا با موسیقی ارتباط برقرار کند موافق نیستم به خاطر این که فکر میکنم موسیقی خوب، هنر خوب یا هر چیز خوبی مخاطب خود را پیدا می کند. اگر موسیقیای بود که نیاز داشته باشد مخاطبش برای ارتباط با آن نیازمند اطلاعات قبلی باشد در جایی دچار مشکل است. من حدس می زنم استقبالی که در شهر ما از موسیقی جز میشود خیلی عالی است، مثلا موسیقیای که من در تهران اجرا میکنم را اگر در آمریکا اجرا کنم شاید دو نفر هم برای شنیدنش نیایند، دلیل اصلیاش وجود موزیسینهایی بهتر از من در آن کشور است ولی دلیل دیگر از دست دادن مخاطب جز در آن کشور است که خود خواستگاه این سبک بوده است و سبک هایی مثل هیپ هاپ محبوب شده اند، اما در کشورهایی مانند ارمنستان و روسیه این سبک همچنان رونق دارد، همینطور در کشور و شهر ما جز مخاطبین زیادی دارد و این موضوع باعث دلگرمی من است.
در گذشته با گروه ۱۲۷ فعالیت میکردید، سرنوشت ۱۲۷ چه شد؟
آن گروه مربوط به سالهای جوانی من بود و ما خیلی ۱۲۷ را دوست داشتیم و هنوز هم تک تک اعضا دوستش داریم، ۱۲۷ بیشترین تاثیر را در زندگی ما داشت و هنوز بعد سالهای زیادی که کار میکنم خیلی از افراد من را به نام ۱۲۷ میشناسند، در نهایت آن گروه به دلیل مهاجرت اعضا به کار خود پایان داد اما همیشه به آن گروه ارادت داریم.
دیدگاه شما