رسانه نوا – حمیدرضا نوربخش در جریان برگزاری جشن خانه موسیقی گفت: هنوز نوازندگی خانمها در برخی نقاط کشور اشکال دارد؛ چرا از این کار جلوگیری میکنند؟ یک زن حق تحصیل موسیقی دارد اما حق فعالیت ندارد. توجیه این کار چیست؟
به گزارش رسانه نوا به نقل از ایسنا، حمیدرضا نوربخش- مدیرعامل خانه موسیقی- در سخنانی در هجدهمین جشن خانه موسیقی که شامگاه ٢١ آذرماه در تالار وحدت تهران برگزار شد، ضمن خیرمقدم به محمدباقر نوبخت گفت: به دلیل اینکه ما جشن خود را در دولت جدید برگزار میکنیم باید به دولت جدید، شهردار جدید، معاون امور هنری جدید و وزیر جدید خیرمقدم بگوییم.
او با اشاره به حضور علی مرادخانی معاون پیشین امور هنری وزارت ارشاد در این مراسم ادامه داد: آقای مرادخانی همواره یار و همنفس قدیمی خانه موسیقی و اهالی موسیقی بوده است. رفتن او از معاونت هنری و آمدن آقای حسینی مصداق مصرع حافظ بزرگ است که میگوید: صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت.
نوربخش اظهار کرد: سال ها اهالی موسیقی حضور آقای مرادخانی را احساس کردند در آینده نیز به همین منوال خواهد بود. او ۱۸ سال در حوزه موسیقی این کشور فعالیت داشت که انشاءالله ۱۸ سال دیگر نیز آقای حسینی حضور داشته باشد.
او در ادامه یاد و نام محمدرضا شجریان را گرامی داشت و گفت: او رئیس شورای عالی خانه موسیقی و صاحب اصلی این جشن است. استاد شجریان از ۱۸ سال جشن خانه موسیقی ۱۴ سال را در کنار ما بود. برای او آرزوی سلامتی داریم گرچه یادگار عزیزش همایون شجریان امشب در کنار ماست.
مدیرعامل خانه موسیقی اضافه کرد: امیدوارم هر چه زودتر استاد شجریان از بستر بلند شده و بار دیگر از راهنماییهای او بهرهمند شویم.
مدیرعامل این نهاد صنفی درباره مطالبههای اهالی موسیقی از دولت اظهار کرد: مطالبهها پیش از این گفته شده و تکراری است. یکی از موضوعها لغو کنسرتها بود که وزیر به تازگی گفته است «در سه ماه گذشته لغو کنسرت نداشتیم» که البته دو ماه آن محرم و صفر بود و کنسرت برگزار نمیشد. امیدوار هستم سال آینده همین موقع وزیر بگوید هیچ کنسرتی لغو نشده است.
او اضافه کرد: البته لغو کنسرتها کم شده و امیدوارم در هیچ جای این جغرافیای عزیز شاهد این موضوع نباشیم.
نوربخش با بیان اینکه اشتغال هنرمندان جوان دغدغه اصلی ماست، گفت: جوانان با اشتیاق و امید تحصیل در موسیقی را در آموزشگاههای آکادمیک و غیرآکادمیک آغاز میکنند و به بدنه موسیقی اضافه میشوند. اشتغال معضلی است که باید فکری برای آن کرد. در حالی که فعالیت بازار آنقدر رونق ندارد.
او با اشاره به منع نوازندگی خانمها در برخی از نقاط کشور نیز بیان کرد: هنوز نوازندگی خانمها در برخی نقاط اشکال دارد. چرا از این کار جلوگیری میکنند؟ یک زن حق تحصیل موسیقی دارد اما حق فعالیت ندارد. توجیه این کار چیست؟
او ادامه داد: در چند استان کشور اگر خانمی در یک گروه موسیقی حضور داشته باشد باید حذف شود تا به آن گروه مجوز اجرای صحنهای بدهند.
نوربخش در بخش دیگری از سخنان خود به کپیرایت اشاره کرد و گفت: مهمترین موضوعی که ما همه باید برای آن دست به دست هم بدهیم، کپیرایت است. امروز اگر میبینیم آثار نفیس کم تولید میشود به دلیل این است که هنرمندان ما بیکار، بیانگیزه و بیدغدغه شدهاند.
مدیرعامل خانه موسیقی ادامه داد: گاهی حاصل عمر یک هنرمند چهار، پنج اثر است اما حاصل عمر او در یک اپلیکیشن به راحتی به حراج گذاشته میشود.
او ادامه داد: ما باید این موضوع را به خودمان و جامعه آموزش بدهیم. مردم ما هنجارمند و مبادی به آداب هستند. این موضوع آموزش داده نمیشود و رسانه ملی خود بزرگترین ناقض کپیرایت است و رعایت آن را آموزش نمیدهد.
نوربخش افزود: چرا مردم نباید بدانند این کار دزدی است. اینکه اثر هنرمندی را به رایگان توزیع کنیم عین دزدی است.
مدیرعامل خانه موسیقی همچنین خبر داد: ما درباره این موضوع خیلی فکر کردهایم و از بهمنماه دفتر حمایت از حقوق هنرمندان را در این نهاد تشکیل میدهیم. این دفتر با حمایت و حضور نماینده دفتر موسیقی، نماینده بخش حقوقی و نماینده بخش هنرمندان آغاز به کار خواهد کرد. ما کپیرایت را به جد خواهیم گرفت و برای آن وارد مذاکره خواهیم شد.
نوربخش همچنین گفت: اگر این موضوع محقق شود اقتصاد موسیقی متحول خواهد شد و ما شاهد شکوفایی عجیب و غریبی در این زمینه خواهیم بود.
او در پایان سخنان خود اظهار کرد: انشاءالله آقای نوبخت در این زمینه با ما همکاری خواهند کرد. این مشکلی است که باید برای حل آن شورای عالی فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دیگر نهادهای ذیربط دست به دست هم بدهند تا به شکوفایی موسیقی برسیم.
در هجدهمین جشن خانه موسیقی مراسم محمدباقر نوبخت(معاون رئیس جمهور)، علی مرادخانی (معاون پیشین امور هنری وزارت ارشاد)، سید محمد مجتبی حسینی (معاون امور هنری وزارت ارشاد)، فرزاد طالبی (مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد)، بهرام جمالی (مدیرعامل انجمن موسیقی ایران) و علی اکبر صفی پور (مدیرعامل بنیاد رودکی) حضور داشتند.
همچنین چهره های هنری مانند اردوان کامکار، همایون شجریان، کیخسرو پورناظری، بهداد بابایی، فریدون شهبازیان، وحید تاج، نادر مشایخی، صدیق تعریف، محمد جلیل عندلیبی، میلاد کیایی، داود گنجه ای، احسان عبدی پور، سید محمد میرزمانی، و… حضور داشتند.
در ابتدا پس از پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت قرآن ویدیویی با محوریت معرفی خانه موسیقی و ساختار آن پخش شد.
سپس آراز وجودی نوجوان ١٢ ساله آذربایجانی اولین اجرای موسیقی این برنامه را با نواختن تار آذربایجانی به خود اختصاص داد.
در ادامه بیاض امیر عطایی، محمود امینی، همتعلی رضایی، شکرعلی رضایی، رضا شفیعیان، شاکه ماکاریان، جاوید مجلسی، نادر مشایخی، محمد مقدسی، سید علیرضا میرعلی نقی افرادی بودند که در این مراسم تقدیر شدند.
هیات داوران هجدهمین جشن خانه موسیقی آلبوم های “از تنهایی گریه مکن” به آهنگسازی ابوالفضل صادقی نژاد و خوانندگی سالار عقیلی، “از جان و دل” به آهنگسازی نوید دهقان و خوانندگی سالار عقیلی، “با تو میخوانم” به آهنگسازی سعید فرج پور و خوانندگی جمال کردستانی، “در عشق زنده باید” به آهنگسازی مجید مولانیا و خوانندگی وحید تاج و “رگ خواب” به آهنگسازی سهراب پورناظری و خوانندگو همایون شجریان را در بخش موسیقی ایرانی (سنتی و ردیف دستگاهی) کاندیدای دریافت جایزه کرده بودند.
جایزه بخش به “در عشق زنده باید” (سنتی) و “رگ خواب” (برگرفته از موسیقی ردیف دستگاهو) رسید.
از طرفی در بخش موسیقی کلاسیک، آلبوم های “آکاپلا” از گروه آوازی دامور به سرپرستی فراز خسروی دانش، “پوئم سمفونی تختی” به آهنگسازی پوریا خادم، “درصط” به آهنگسازی علی قمصری و “واگویه ها” به آهنگسازی محمدرضا تفضلی نامزد دریافت جایزه این جشن شده بودند.
لوح تقدیر و تندیس این بخش به آلبوم “آکاپلا” تعلق گرفت.
بخشی از جشن خانه موسیقی یادبود هنرمندان فقید موسیقی از مهرماه سال ١٣٩۵ تا دی ماه ١٣٩۶ تعلق داشت.
در این بخش یاد هنرمندانی مانند رضا جهانی نوازنده تار و سه تار، ابراهیم شریف زاده خنیاگر موسیقی نواحی ایران، سلیم موذن زاده خواننده، یدالله تیموری نوازنده پیشکسوت تنبور کرمانشاه، علی محمد بلوچ هنرمند موسیقی منطقه بلوچستان، علیرضا آقا مهدی صدابردار، حسین طیبی نوازنده لله وا و پیشکسوت موسیقی مازندران، طلیعه کامران نوازنده و مدرس پیشکسوت سنتور، افشین یداللهی ترانه سرا، عباس خسروی نوازنده ویولن و عضو سابق ارکستر سمفونیک ، محمدرضا جعفری نوازنده و آهنگساز موسیقی پاپ، علیرضا سلطانی عکاس موسیقی، فرهاد فرجلی نوازنده تار آذربایجان، محمود جهان خواننده موسیقی محلی و بندری ، ناصر فرهودی صدابردار پیشکسوت، نادر گلچین خواننده و مدرس آواز ایرانی، حامد ذاکری خواننده موسیقی پاپ، فرامرز شکر خواه نوازنده تار و سه تار ، محمد حسن رادمان نوازنده و معلم پیشکسوت ویولن، ابراهیم حدیدی سرنا نواز برجسته سیستان و بلوچستان ، درویش مصطفی جاویدان خواننده قدیمی موسیقی ایرانی، غلام محمد احسانی نوازنده دو تار خراسان و خواننده اهل تربت جام ، محمد قنبر هرمزی هنرمندی پیشکسوت موسیقی آیینی هرمزگان و ناهید دایی جواد خواننده موسیقی سنتی پاس داشته شد.
همچنین این جشن شاهد هنرنمایی گروه های دیگری مانند ارکستر سازهای بادی تهران به رهبری جاوید مجلسی و سرپرستی سینا ذکایی، ارکستر “چکاوک” به سرپرستی رضا شایسته، گروه “همایون” به سرپرستی حسین پرنیا و خوانندگی علی جهاندار و گروه موسیقی “داماهی” بود.
دیدگاه شما