نوای خیال بر‌ترین گروه سال ۹۵ هزار صدا شد

سام بورنگ

رسانه نوا – عصر روز چهارشنبه ششم اردیبهشت، فرهنگسرای ارسباران میزبان دور نهایی مسابقه هزارصدای سنتی شد.این برنامه که محمدعلی بهمنی، فریدون شهبازیان و حسام‌الدین سراج داوران آن را شامل می‌شدند، با خواندن شعری از شاعر بزرگ تازه درگذشته، کیومرث منشی‌زاده توسط مدیر و مجری برنامه، آرش نصیری آغاز شد و سپس تیتراژ برنامه پخش شد. این تیتراژ روی آوازخوانی زنده‌یاد محمود محمودی خوانساری و نوازندگی پیانوی استاد فخری ملک‌پور ساخته شده بود و بانو فخری ملک‌پور هم که مه‌مان ویژه برنامه بود، بعد از اتمام آن به شدت مورد تشویق حضار قرار گرفت. همچنین بنابر آنچه در ابتدای تیتراژ هم آمده بود، این برنامه به استادان بزرگ موسیقی ایران مرتضی محجوبی و محمودی خوانساری تقدیم شده بود.

بنابر آنچه نصیری اعلام کرد، چهار گروه حاضر در فینال، در طی نه برنامه مقدماتی و نیمه نهایی برگزار شده در سال نود و پنج و از بین حدود سی گروه شرکت‌کننده در برنامه برگزیده شده بودند.

اولین گروه شرکت‌کننده، گرو ه سکوت (آرتیمان) بود. اعضای گروه امین یساولی خواننده و نوازندهٔ عود و سرپرست و آهنگساز گروه، نوید عرب نوازندهٔ سنتور، رهی رهمانی نوازندهٔ گیتار و داوود فرشچیان نوازندهٔ پرکاشن بودند. استاد بهمنی، ضمن تشکر از اجرای گروه این نکته را بیان کرد که موسیقی درونی شعر چندان مورد توجه قرار نگرفته است. حسام‌الدین سراج هم به اجرای زیبا اما با تحریر و بیان متوسط اشاره کرد. استاد شهبازیان گروه را گروه اصیل ایرانی در نظر نگرفت و به اعتقاد ایشان بیشتر زمینهٔ نوآوری در کار این گروه مطرح بود و در تلفیق دارای اشکالاتی بودند اما در ‌‌نهایت صدای گروه صدای خوشی بود.

پس از این اجرا کلیپی به یاد مرحوم دکتر افشین یداللهی پخش شد که منتخبی از دوبار حضور زنده‌یاد یداللهی در برنامه هزارصدا به عنوان داور بود. در بخشی از یکی از این برنامه‌ها که مربوط به حضور این هنرمند فقید تازه درگذشته در برنامه هزارصدای سنتی دهم تیرماه سال نود و پنج در کنار سالار عقیلی و کیوان ساکت بود، فیلمی از تنبک‌نوازی یداللهی در بیست سال قبل از آن پخش شده بود و بعد از آن او درباره سابقه نوازندگی و تدریس پیانواش سخن گفته بود.

گروه دوم شرکت کننده در برنامه گروه ابریشم بودند. اعضای گروه‌ هادی آشتیانی خواننده، مسعود صالح کرمانی نوازندهٔ نی، سعید اشتری نوازندهٔ رباب، رضا بهاج نوازندهٔ کمانچه، حسین مویدی نوازندهٔ سنتور، علیرضا آشتیانی نوازندهٔ تنبک و فرشید خویی‌وند، سرپرست، آهنگساز و نوازندهٔ تار بودند. از نظر استاد بهمنی، این گروه ایراداتی درشعر از جمله حشو و اشتباه‌خوانی در شعر داشتند. استاد سراج به ضعف در کوک ساز‌ها و ایراد در تقطیع‌ها اشاره کرد. استاد شهبازیان نیز به کوک نامناسب ساز‌ها اشاره کرد و این نکته را بیان کرد که جواب آواز، شاخصهٔ مهم موسیقی اصیل ایرانی است که در این گروه زیاد به آن توجه نشده بود.

پس از اجرای گروه دوم ویژه برنامهٔ نکوداشت استاد فخری ملک‌پور برگزار شد. در این ویژه برنامه فیلمی از پیانونوازی زیبا و شنیدنی بانوی موسیقی ایرانی پخش شد که در بخشی از آن، مهران مهرنیا با تنبک ایشان را همراهی کرده بود. پس از تشویق فراوان حضار و پاسخ‌گویی استاد به عواطف حضار، آرش نصیری از سیدعلیرضا می‌رعلی‌نقی دعوت کرد تا دربارهٔ استاد فخری ملک‌پور سخن بگوید. می‌رعلی‌نقی دربارهٔ استاد ملک‌پور گفت که ایشان فقط یک پیانونواز اصیل ایرانی نیست، بلکه یادگار خلق و خوی والایی‌ست که امروزه کمتر نظیر آن را می‌بینیم و این نکته را هم بیان کرد که ایشان در مقولهٔ پیانوی ایرانی، تاثیرگذار‌ترین فرد است.

گروه شرکت کنندهٔ سوم گروه نوای خیال بودند. اعضای گروه حسین پیرحیاتی خواننده، پرستو احمدپور همخوان، خشایار پنبه‌ئیان نوازندهٔ تار، پرهام کوچک نوازندهٔ تمبک و جهانبخش احمدپور سرپرست و آهنگساز و نوازندهٔ تار بودند. استاد بهمنی در مورد شعر خودشان که توسط این گروه اجرا شد سخن نگفت اما در مورد در جریان گذاشتن شاعر حاضر صحبت کرد. استاد سراج از اجرای این گروه بسیار لذت برد و از تونالیتهٔ صدای خواننده و تحویل شعر و بیان و تحریر و ریتم بسیار راضی بود و این نکته را بیان کرد که خلاقیت و نوآوری در کنار استفاده از ردیف هم مورد توجه‌شان بوده است. استاد شهبازیان هم بسیار راضی بود و تار نوازی سولو ی جهانبخش احمدپور را مورد تحسین قرار داد.

گروه شرکت کنندهٔ آخر، گروه ادیب بودند. اعضای گروه حامد بالنده نوازندهٔ سنتور و سرپرست، عابد خدامی نوازندهٔ کمانچه، شهریار جعفری نوازندهٔ عود، امیر افتخاری نوازندهٔ تنبک و امید آزاک خواننده بودند. استاد بهمنی به گروه در زمینهٔ انتخاب شعر‌هایشان که از دکتر مصفا و حسین منزوی بود، تبریک گفت و این نکته را مطرح کرد که کاری را انتخاب کنند که دلخواه زمانهٔ فعلی باشد. استاد سراج به این نکته اشاره کرد که لحن و تونالیته در شروع خوب نبود و بیان متوسط بود و صدای خوب خواننده اسیر شعر شده بود، اما کار گروه خوب بود. استاد شهبازیان نیز از نوع تلفظ شعری ایراد گرفت و از صدا و تحریر خواننده راضی بودند.

در انتهای برنامه، خواننده و مدرس نام آشنای موسیقی ایران مهیار شادروان که به عنوان خواننده مه‌مان حضور داشت، آوازی روی شعری از زنده یاد قیصر امین‌پور با این مطلع را خواند: «می‌خواهمت چنان که لب تشنه آب را» و سپس تصنیف زیبایی از زنده یاد اکبر محسنی را به همراه نوازندگی پیانوی احسان آنالویی و ویولن‌نوازی فریبرز فرهنگ‌مهر اجرا کرد و حضار را تحت تاثیر قرار داد.

در پایان برنامه استاد فریدون شهبازیان به نمایندگی از هیات داوران گروه نوای خیال را به عنوان گروه برگزیده معرفی کرد و به این ترتیب، این گروه به عنوان بر‌ترین گروه موسیقی در سال ۱۳۹۵ انتخاب شد و سرپرست آن جهانبخش احمدپور لوح تقدیر را از دست بانو فخری ملک‌پور دریافت کرد.

همچنین در پایان هر اجرا، هر چهار گروه، لوح تقدیر برنده شدنشان در برنامه‌های مقدماتی را از دست استادان دریافت کردند.

میلاد کیایی، محمدرئوف قنبری، جوادبطحایی، رحمت شاکری، مهران مهرنیا، بامداد فلاحتی، مهیار مشفق و گلرخ حافظی از جمله مهمانان این برنامه بودند.

بنابر اعلام آرش نصیری مدیر و مجری هزارصدا، بخش سنتی این برنامه تا آخر سال، در ساعت ۱۸ اولین چهارشنبه هم ماه برگزار خواهد شد.

همچنین بنابر اعلام مدیر برنامه هزارصدا، برنامه بعدی هزارصدا فینال بخش پاپ برای انتخاب بهترین خواننده پاپ در سال ۱۳۹۵، ساعت ۱۵ پنج شنبه ۲۱ اردیبهشت در سالن اصلی فرهنگسرای ارسباران برگزار می‌شود.

دیدگاه شما

جدیدترین رویداد موسیقی

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

محسن ابراهیم زاده

محل برگزاری: سالن میلاد نمایشگاه بین المللی

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

ناصر چشم آذر

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

رضا صادقی

محل برگزاری:

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

سیروان خسروی

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد