رسانه نوا – «علی کمارجی» شاعر و ترانه سرا که سابقهی همکاری با خوانندگانی همچون «رضا یزدانی» را در کارنامه خود دارد، تازهترین کتاب خود را با عنوان «بنیاد ترانه» منتشر کرده است. وی سال گذشته نیز کتابی در خصوص آموزش ترانه با عنوان «هنر ترانه سرایی» را منتشر کرده بود و این دومین تالیف وی در حوزه پژوهشی در ترانه بوده است. در همین رابطه دقایقی با وی همکلام شدیم.
در ابتدا توضیح کلی در خصوص کتاب «بنیاد ترانه» بدهید.
بنیاد ترانه، کتابی مرجع برای آموزش ترانه سرایی حرفه ای است که با همکاری نشر نیماژ در قالب ۱۰ فصل و ۳۰۰ صفحه به بازار عرضه میشود. برای مباحث موجود در کتاب، مثالهایی از صدها ترانه سرا و نظرات عدهای از اهالی موسیقی مورد استفاده قرار گرفته است. در کنار توصیف نحوه سرایش آثار عامه پسند، رویکرد اصلی کتاب ایجاد علاقمندی و گرایش ترانه سرایان به آفرینش “ترانه نوین” است.
سال گذشته کتاب «هنر ترانه سرایى» از شما منتشر شد، چه تفاوت هایى بین این دو کتاب بوده است؟
کتاب قبلی من حاوی مطالبی برای مبتدیان عرصه ترانه سرایی با اشاراتی مختصر به مباحث پیشرفته بود. اما در کتاب جدید، تلاش من بر آن بود که با حفظ همان شیوهی پرهیز از پیچیده گویی، مباحث عمیق تر ترانه سرایی را به مخاطب معرفی کنم. سعی من تهیه کتابی جامع و مرجع برای ترانه سرایان بوده و در این راستا از نظرات بسیاری از دوستان در شاخه های علوم دیگر مانند روانشناسی یا موسیقی بهره برده ام.
این کتاب شامل چه سرفصلهایی است و چه موضوعاتی را در آن مطرح کرده اید؟
بنیاد ترانه ۱۰ فصل دارد؛ بسیاری از مطالب برای نخستین بار در پیوند با ترانه سرایی در اختیار مخاطب قرار می گیرد و در کتاب های دیگر موجود نیست و اگر پیشتر در آثاری مشابه عرضه شده، این بار با پرداختی متفاوت و نگاهی دیگر عرضه شده است. مثلا در فصل تاریخ ترانه به این نکته مهم اشاره می شود که ترانه فرزند شعر نیست و طی قرون متمادی در این سرزمین بصورت مستقل وجود داشته است. یا در فصل ساختار هم درباره ساختار روتین ترانه صحبت شده و هم درباره ساختار شکنی پیشنهاداتی عرضه شده است. در کل ماهیت تمام فصل ها به گونهای است که هیچ نکته ای ناگفته و هیچ سوالی بی پاسخ باقی نمانده باشد.
در کتاب هاى آموزش ترانه غالبا بحث وزن و قافیه مطرح میشود، به چه مباحثى به غیر از این موارد در کتاب پرداخته شده است؟
ببینید وقتی که ما درباره یک کتاب مرجع صحبت می کنیم، باید به ویژگی هایی اشاره کنیم که کلیه مباحث و ابهام های مرتبط با ترانه سرایی را پوشش دهد. وقتی از این زاویه به قضیه نگاه می کنیم میبینیم که ترانه سرایی علاوه بر مباحث مشترک با شعر، به مطالعات میان رشتهای هم نیاز دارد. اینکه ترانه سرا چگونه برای آثار خود ملودی بسازد؟ مسایل کیفری و قضایی برای ثبت رسمی آثار و سرقت آن به چه صورت است؟ چگونه از طریق علم روانشناسی یا جامعه شناسی در جهت موفقیت اثر اقدام کند؟ شیوه ها و تکنیک های روایتگری که از داستان نویسی اخذ می شود چه نقشی در آفرینش اثر دارد؟ دانش زبان شناسی چه نقشی دارد؟ و بسیاری از مطالب و مباحث دیگری که در این کتاب گنجانده شده است.
چه برنامههای برای رونمایی و نقد کتاب دارید و خودتان هم در نمایشگاه کتاب امسال حضور خواهید داشت؟
بله در نمایشگاه کتاب حاضر هستم و به لطف دوستان دست اندرکار صحبتهایی برای برگزاری جلسه رونمایی و نقد کتاب در نمایشگاه انجام شده است و در تلاشیم تا همزمان با عرضه بنیاد ترانه، جلسه رونمایی را در همان نمایشگاه برگزار کنیم.
سال گذشته کتاب «هنر ترانه سرایی» را منتشر کردید که چاپ نخست آن اتمام رسید، برای چاپهای بعدی آن هم برنامهای دارید؟
چاپ نخست کتاب قبلی پاییز پارسال تمام شد و احتمالا نشر مایا چاپ دوم را در نمایشگاه امسال عرضه میکند.
و در انتها قصد چاپ مجموعه اى از ترانههای خودتان را دارید؟
اگر پیشنهاد خوبی از دوستان ناشر داشته باشم، احتمالا برای زمستان امسال یک مجموعه ترانه منتشر خواهم کرد.
دیدگاه شما